Klasiklere örnekler...
1926 FORD “MODEL T”
İlk kez Henry Ford’un otomotiv sanayine kazandırdığı “üretim bandı” prensibiyle 15 milyonun üzerinde üretilen Ford Model T, ilk seri üretim otomobil olarak kabul ediliyor.
1931 FORD “MODEL A”
1927 Yılında "Model T"nin imalattan kaldırılmasından sonra üretimine başlanan "Model A", lüks Lincoln'ün küçültülmüş bir benzeridir.
Zamanının en şık arabalarından biri olan bu araba ekonomik fiyatı sayesinde aynı zamanda devrinin en çok satılan arabalarından da biri olmuştur.
1939 FORD DELUXE CONVERTİBLE
Yuvarlak hatların hüküm sürmeye başladığı 30’ lu yılların seri üretimi en fazla olan otomobillerindendir. O yılların klasik motorlarından olan V 8 motor ve 3 ileri şanzımanlı olarak üretilmiştir.
1946 FORD SUPER DELUXE TUDOR
1942 tarihinde ABD nin İkinci Dünya Savaşına katılmasıyla bütün otomobil fabrikaları gibi Ford da otomobil üretimini durdurmuş savaş sanayiine yönelmişti. Savaş sırasında imal edilen bazı otomobiller orduya tahsis edilmiş aynı zamanda da ordu için jeep imalatı başlamıştı. Savaş sırasında Ford fabrikaları Hava Kuvvetlerine uçak, Deniz Kuvvetlerine kruvazör, Kara Kuvvetlerine jeep ve otoya ek tank, personel taşıyıcıları, her üçüne de bol mikdarda kamyon gibi vasıtalar imal etmişlerdi. Savaştan sonra ilk Fordlar 1946 da piyasaya çıkmaya başlamış bu anlamda 1946 Model Ford Super Deluxe Tudor ilk örneklerden olmuştur.
1948 OLDSMOBİL SEDANETTE FASTBACK V 8
Dev "General Motors" firmasının markaları arasında bulunan Oldsmobile'in Sedanette Fastback V-8 modeli, rahatlık ve sportif anlayışın yanı sıra özgürlüğüde bünyesinde toplamıştır. Ünlü Fisher firması tarafından yapılan saç karoseri, 6 kat boya ve lâkla korunmuştur.
1950 MG TD
Fiyatı, ekonomisi, sürati ve yol tutuşu ile önce amatör yarışmacıları pistlere çeken bu otomobil sonradan gelen MG'lere önderlik etmiş, halen imal edilen ve yarışlara katılan otomobiller serisin de yaratılmasına sebep olmuştur.
1954 CHEVROLET CORVETTE
Amerikalı otomobil çizimcisi Harly Earl Avrupalı spor otomobil çizgisini taklit ederek çok güzel ama fazla yırtıcı olmayan bu modeli yarattı. Duntov’un çabaları sonucu Corvette zaman içinde 327 cu in, 5363 sm küp hacimde 360 hp(bg) V8 motora, endepandan arka takıma, çift karbüratöre ve sonra yakıt enjeksiyonuna, geniş alaşım kampanalara ve sonra disk frenlere, kısa aralıklı 4 vitesli yarış şanzımanına kavuşarak gücü, yol tutuşu, sürati ile Amerikanın ilk hakiki spor yarış otomobili oldu ve kısa sürede Tiger in a tuxedo, “Smokin içinde bir kaplan” lakabını aldı. 60’lı yıllara gelindiğinde O artık Ferrari, Jaguar ve Aston Martin gibi Avrupa'nın en üstün yarış arabalarıyla boy ölçüşür hale geldi.
1953 JAGUAR XK 120 DHC
Klasik Otomobil kategorisinde yer almayı en çok hak edenlerden Jaguar XK dönemin Avrupasında en önemli ve prestijli otomobili sayılıyordu. Otomobil üreticisi olarak Jaguar günümüzde de bu önemini korumaktadır.
1955 BUİCK ROADMASTER
Amerikan Otomotiv endüstrisinin en güçlü üreticilerinden General Motors firmasının prestij ve kaliteyi simgeleyen markası olan Buick özellikle 50’li yıllarda tüm Amerikan gençliğinin rüyalarını süsleyen Roadmaster modelini yarattı. Çift renk ve ön çamurluklarının yanlarında bulunan havalandırma delikleriyle sıradışı bir çizgiye sahip olan Buick Roadmaster klasikler sınıfına kolayca girmiştir.
1955 CADİLLAC ELDORADO CONVERTİBLE
GM firmasından bir harika daha… Fazla söze gerek yok!
1955 MERCEDES SL 300 GULLWİNG ( MARTI KANAT )
II. Dünya savaşı öncesinde yarış pistlerini kasıp kavuran Mercedes Benz’in tüm Alman endüstrisi gibi savaş sonrası kendini toparlaması zaman aldı. Ancak 50'li yılların başlarına gelindiğinde yeniden bir yarış arabası geliştirdi. 1952 yılında yarışlara katılan ve muvaffak olan 300 SLR’ in motoru daha da kuvvetlendirilip karoserisi alaşım yerine çelikten imal edildikten sonra 1954 yılında 300 SL adıyla New York Motor Show’da halka takdim edildi ve büyük beğeni kazandı. Yukarıya açılan tavandan menteşelerle takılı “Gull Wing” kapılar önceleri herkese hayli değişik ve yabancı geldi. Bunun üzerine ve 1957 de normal kapılı ve üzeri açılıp kapanabilen cabrio modeli yapıldı. İmalat 1963 yılına kadar sürdü ve kapalısından 1400, açılabileninden 1858 adet imal edilip satıldı. Mercedes’in en nadide modellerinden sayılan araç yukarıya açılan kapılarından dolayı “Martı Kanat“ adıyla anıldı.
1961 LİNCOLN CONTİNENTAL
Amerikan Ford Fabrikalarının prestijli amiral gemisi olan Lincoln’ün en üst segmenti her zaman Continental olmuştur. Diğer arabaların aksine Continental’lar Amerikan otomobil sanayiinin “dream cars”, "rüya arabaları” dır.
Eski A.B.D. Başkanlarından J.F.Kennedy 61 model bir Continental içinde suikaste uğrayarak yaşamını yitirmişti.
1963 JAGUAR XK-E TYPE ROADSTER
1935 yılında Londra’da Mayfair Otelinde SS Jaguar, ardından da SS-100 takdim edilmişti. Bu güzel, hızlı, zarif İngiliz arabaları otomobil dünyasının kalite simgesini taşıdılar. 1948 de iki kişilik XK-120 spor yarış otosu piyasaya çıktı ve 1953 te 172.412 mil/saat ile dünya hız rekorunu kırdı. Klasik güzellikleri, yüksek performansları ve inanılmaz dayanıklıkları ile en öne atladılar. 60’lı yıllara gelindiğinde ortaya müthiş tasarımlı bir otomobil olan E Type Roadster geliştirildi. Bu tasarım günümüzde bile hala “Dünyanın en güzel otomobili” ünvanını korumaktadır.
1964,5 FORD MUSTANG
Amerikan Ford, ilk Mustang’i 1964’ün nisan ayında ürettiği için “64.5 model" olarak anıldı. Güçlü motoru, zarif ince direksiyon simidi ve ekonomik fiyatıyla dikkat çeken Mustang, iki yılda bir milyondan fazla satıp, “dünyanın en kısa sürede, en çok satan otomobili" ünvanını aldı. Mustang’in 1968’den sonra farklı tasarım ve motor seçenekleri sunuldu. Kimileri kabul gördü, kimileriyse kısa süre sonra tasarım değişikliğine uğradı. Ama o ilk Mustang unutulmadı ve klasik otomobilcilerin sevgilisi oldu.
1960 ROLLS ROYCE SİLVER CLOUD II
İngiliz otomobil üreticileri yarış otomobillerine verdikleri önemin dışında her zaman Avrupa otomotiv endüstrisinin aristokrat tarafınıda temsil etmişlerdir. Rolls Royce firması bu temsilin en üst limitinde her zaman yerini almış ve günümüzde de almaya devam etmektedir. Asil bir soyluluk, zerafet ve güç!
1967 CORVETTE STİNG RAY
Corvette 60’lı yıllarda tasarım ve motor olarak tamamen değiştirildi ve vahşi bir yarış otomobili halini aldı. 1963'te ön tasarımı da yenilendi ve Sting Ray ortaya çıktı. O yıl arka süspansiyon değişti ve bağımsız oldu. Duntov’un 327 cu in yakıt enjeksiyonlu motoru zaten 360 beygir veriyordu, geliştirilerek 375'e çıktı. Daha büyük motorlar da takılabilir oldu. Mesela 1967'de 427 cu in 425bg motor takılarak tam bir “muscle car” oldu. 63 ila 67 arasında imal edilen bu otomobil Corvette’in en güzel tasarımlarından biri olarak kabul edilmektedir.
1969 MERCEDES BENZ 230/280 SL ( PAGODA )
Daimler Benz'in mühendislerine 190 SL'in takipçisi olacak yeni modelin tasarımı için 3 temel parametre verilmişti. Buna göre yeni otomobilin daha havalı, daha konforlu ve geniş, üçüncü olarak da salon modellerinde kullanılan tüm yedek parçalara mümkün olduğu kadar uyumlu olması istendi. Bu üçüncü koşulu sağlamak ve beraberinde güzel bir beden yaratmak adına, mühendislerin belli sınırlar içerisinde hayal gücünü zorlamaları ve sıkı çalışmaları gerekiyordu. Bu çalışmaların sonucunda ortaya çok güzel bir otomobil çıktı. 230 SL modelinden sonra 280 SL üretildi. Bu otomobil, 2778 cc 170 beygirlik motoruyla Mercedes için W 113 şase serisinin son otomobili oldu. Bu otomobilde beş ileri vites standart olarak sununldu ve üretim hattından tam 23885 adet çıktı. Otomobil tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı modellerinden biri olmasıyla ölümsüzleşen SL, bir spor otomobili olarak o yıllarda olduğu kadar bu gün bile hala bir simge.
1978 MERCEDES BENZ SLC/SL – W107
W113 kasanın başarısından sonra Mercedes bu kasanın devamı olarak 70’ lerin başında bir başka klasik olacak W107 kasayı geliştirdive üretimine başladı. Bu yeni otomobil o kadar çok beğenildi ki Avrupa üretimi 1980 Amerika üretimide 1985 yılına kadar devam etti. Tasarım olarak ağbisi W113 kadar mucizevi değilse de zarif çizgilerinin yanına kaslı sportmenliği ekleyebilme becerisiyle efsanevi modeller arasına şimdiden gitmiş durumda.